Uncategorized

Unbound Worlds Apart – Review

Alien Pixel Studios până de curând a avut la activ un singur titlu ”Polandball: Can into Space!”, un joculeț cu avioane similar cu ce găsești pe siteurile de tipul Newgrounds. Acest proiect a fost perceput de către public mai degrabă ca botezul studioul în industria de gaming decât ca ceva răsunător. 

A venit însă și primul test important pentru ei, lansarea Unbound Worlds Apart, un platformer cu un protagonist micuț pe nume Soli. 

Intriga și scopul sunt clasice genului platformer. În timpul unor festivități satul din care faci parte este atacat printr-un portal de către o forță urâtă, întunecată, monstruoasă…deci tu, Soli, un copil, practic…trebuie să salvezi lumea.

Trebuie să recunosc începutul m-a transpus un pic în copilul Cristina din anii 90, când sâmbătă dimineață așteptam cuminte să înceapă desenele animate pe TVR.

Unbound Worlds Apart are coloristica specifică a ceva cald, inocent. Dacă s-ar face o serie animată despre Soli și Leyrah zău că nu m-aș supără și l-aș savura de fiecare dată cu un bol de cereale în față. 

Jocul are câte o direcție artistică per fiecare nivel, dar niciuna nu se îndepărtează de cea generală a jocului. De curiozitate m-am uitat peste trailerul din 2019 făcut pentru Kickstarter și este un salt imens de la grafica de atunci și cea de acum. Mă bucur că nu au lăsat de la ei și au perseverat către ceva mult mai calitativ spre încântarea jucătorului. 

Sunetele și muzica din joc sunt decente.

La capitolul muzică nu mă așteptam să completeze atât de bine partea grafica, mai ales când vorbim de o echipă cu buget redus. 

Pe de altă parte aș fi vrut ca personajele să aibă acolo câte o linie de dialog vorbită, asta nu ca să aibă ceva în plus față de alte platformere sau că ar fi musai să fie într-un joc, ci pentru că imersiunea ar fi fost cu atât mai bună.

Personajele de care te lovești în lume sunt foarte statice. Îți dau câteva informații despre lume sau despre ei, dar nu simți vreo emoție transmisă. Măcar Soli acolo să fi avut o linie de dialog cu care să ne mai spună cât de grea e viața de copil în aceste vremuri întunecate. Acum nu sunt naivă să cer unui studio independent să fii investit bani pe care probabil nu i-au avut.

Pentru cei care nu cred că voice actingul este relevant dau următorul exemplu, deși vorbim un pic de alt film, Disco Elysium. Inițial nu a avut pic de voice acting. După doi ani, timp în care s-au strâns ceva bănuți, au introdus voci pentru fiecare personaj și linie de dialog.

Rezultatul este că joci cu totul altceva. 

Repet nu este musai, dar e bine de avut acolo la casa omului, mai ales când completează celelalte elemente. Totuși dăm Cezarului ce este al lui, Unbound este un joc artistic reușit. Sper ca la următorul, cei de la Alien Pixel să aibă suficiente fonduri cât să poată trece la următorul nivel și să angajeze actori pentru voice acting.

Gameplay-ul este clasic pentru un joc de tipul platformer.

Personajul are la dispoziție mai multe mișcări acrobatice. Inițial doar sare peste obstacole, însă cu avansarea în poveste vei căpăta și alte abilități de genul dash sau double jump. Pe lângă aceste mișcări clasice, Unbound Wolds Aparte vine cu propriul condiment. Soli este un mag, ce deschide portaluri către alte dimensiuni. Se folosește de această îmbinare pentru a putea trece mai departe peste obstacolele din lumea curentă.

Din acest punct de vedere nu este chiar cel mai greu joc de platforming, dacă ești obișnuit cu ele cât de cât. Puzzle-urile sunt decente, pe alocuri cu un nivel crescut de dificultate acolo unde este cazul. 

Nu îți trebuie o minte sclipitoare și dexteritate în degete pentru a trece de la o încăpere la alta. Sari, dash, folosește-te de abilitățile de portal, ai impresia că totul este ușor…până la un punct. 

Dacă ar fi să descriu printr-un grafic dificultatea jocului ar arăta așa.

Începi ușor, te încălzești în nivelul 1, te obișnuiești cu mișcările personajului.

În nivelul 2 mărești un pic pasul, miști mânuțele un pic mai repede pe controller.

În nivelul 3 jocul decide că ești Usain Bolt și trebuie să dobori recordul mondial la alergare 100 de m. M-a luat prin surprindere. Nu mă așteptam ca după 6 ore de calm în care eram precum o lebădă pe apă, calmă, zen să trec la 2 ore de rage și bam-bam cu controllerul, dar hei nu ar fi un platformer fără puțină distracție furioasă.

Chiar și după această aventură venită de nicăieri, jocul mi-a întrecut așteptările. Are stilul artistic și gameplay-ul suficient de bune și șlefuite cât să te țină prins în fața PC-ului pentru aproximativ 7-8 ore. Puzzle-urile au fost suficient de grele cât să nu mă plictisească, iar mecanica de gameplay cu portaluri m-a făcut curioasă să văd ce provocare îmi mai poate oferi jocul.

Pentru cei care nu au pus mâna vreodată pe un platformer modern, Unbound Worlds Apart este introducerea perfectă în această lume antrenantă. 

Dacă vreți să îl cumpărați jocul este disponibil pe Steam și GoG.com.

Grafica:
9
Gameplay:
8
Sunet si muzica:
8
Poveste:
7

Leave a Reply