Uncategorized 1

Se poate trăi din streaming în România?

Recent am dat peste o postare scrisă de TheLup pe blogul său în care a răspuns la această întrebare – dacă se poate trăi din streaming în România.

O să arunc și eu 50 de bani pe masă și o să răspund la aceeiași întrebare.

Ce înseamnă?

Înainte de a răspunde la întrebare trebuie explicat ce înseamnă ”a trăi din X”. Înseamnă că ești independent(ă) financiar de orice persoană din viața ta sau de alt lucru ce îți aduce un venit.

Nu cred că poți să spui că trăiești din streaming când ai nevoile de bază acoperite de altcineva sau altceva.

De exemplu, stai cu părinții tăi, venitul tău din streaming se rezumă la $50 lunari făcuți pe Twitch din donații. Să zicem că mai faci alți $100 pe care îi scoți la mijlocul lunii.

În total înseamnă 660 de RON. Este cu mult sub venitul minim net pe economie, dar pentru că nu plătești facturi sau chirie, banii îți revin. Se poate spune că trăiești din streaming în cazul de față?

Depinde

Acesta este primul răspuns care îmi vine în minte când sunt întrebată dacă se poate trăi din streaming. Nu se poate da un răspuns clar pentru că întrebarea este relativă la standardul de viață al fiecăruia.

Dacă o persoană are un standard de viață care este sustenabil de o sumă mică de bani, răspunsul devine da, se poate trăi din streaming. Pentru marea majoritate a persoanelor care fac stream, cel puțin pe Twitch, viața bate filmul.

Sunt oameni care au nevoie de mai mult, trebuie să aibă grijă de foarte multe lucruri, de la a plăti o chirie, la a putea pune ceva pe masă în fiecare zi. Mai mult decât atât trebuie să își permită să își cumpere cele esențiale bunăstării lor ca persoană – aici mă refer la cărți, haine, jocuri, etc.

Când tragi linie la toate acestea realizezi că pentru o singură persoană $500 nu sunt suficienți să rămâi motivat.

Dezvoltare personală

Aceasta este piramida lui Maslow în care sunt ierarhizate nevoile unui om. Dacă realizezi unde se situează o persoană poți să deduci de ce are nevoie să ajungă pe o treaptă superioară.

De observat este că nu te poți afla la un nivel superior fără a sastisface nevoile de pe treptele inferioare.

Nu poți să te gândești la auto-realizare dacă grija ta este concentrată pe ce pui pe masă, dacă nu ai un acoperiș deasupra capului sau dacă nu faci parte dintr-un grup sau o comunitate.

Streamingul mi se pare că intră la treapta autorealizare pentru că are nevoie de mult combustibil pentru a prinde viteză. Ai nevoie de creativitate, de încredere în propria persoană, de reziliență emoțională. O să fie momente în care lucrurile nu se ridică la nivelul așteptărilor tale.

Dar cum ajungi pe treapta aceea supremă când lucrurile de bază nu sunt satisfăcute? O să fie un du-te vino între a aspira către viața dorită și acoperirea nevoilor primare.

Streamingul nu este un job în care ai salariu fix, fluctuează de la o lună la alta. Într-o lună poți să faci 100 de dolari, în alta 1000 de dolari, nu există stabilitate financiară.

Din afară

Teoretic aici intervin factorii externi pentru a veni în ajutorul streamerului, anume parteneriatele și contractele. Ele te ajută să stai pe un teren stabil și nu unul nisipos care de abia așteaptă să te înghită.

Problema cu aceste contracte și parteneriate este că nu se dau oricui. Foarte multă lume pornește cu gândul că după ce a apăsat butonul de ”Start Streaming” o să vină și contractele. Unii oameni fac de 3 ani stream cu 5000 de followers, un viewership mediu de 70 viewers. Din păcate încă nu au văzut cum arată un contract.

Să presupunem că există contracte pentru toată lumea.

Nu vor fi bani suficienți. Momentan piața nu este la un nivel care să le permită celor care dau bani să ofere o sumă decentă.

O să fie nevoiți să limiteze oferta către un număr redus de oameni pentru a putea fi eficientă tranzacția. Oamenii care se țin de treabă și care au o anumita calitate a conținutului vor fi șterși de pe listă. Sunt oameni la fel de buni ca cei cărora li s-a oferit contractul.

Limita de contracte nu este impusă doar de bani. Este dată și de numărul redus de companii care vor să investească în gaming.

Cu cât am avea mai multe companii dispuse să se promoveze local prin vocea streamerilor de pe Twitch, cu atât putem îndrepta răspunsul către un ”Da, se poate trăi din streaming”.

Comunitatea

Un alt factor ce contribuie la veniturile unui streamer este ajutorul financiar dat de către comunitatea pe care și-a format-o.

Oamenii pot contribui la visteria canalului prin subs, bits și donații. Din experiența ultimilor ani, foarte puțină lume este dornică să arunce cu bani într-un om care îi oferă ceva, o oră de bună-voie și râsete, o oră în care ai învățat trucul ală mișto în Dota 2, o oră în care pur și simplu a avut cu cine să vorbească.

De ce? Pentru că privitul nu costă bani.

Mentalitatea aceasta însă nu este singurul factor, mai este și problema puterii de cumpărare. Nu foarte multă lume își permite să arunce $150 pe lună pentru a-și susține streamerul preferat, chit că ei vor să facă asta.

Contra-argumentul aici ar fi că ”cu o floare nu se face primăvară”. Dacă ai 100 de oameni care dau sub într-o lună atunci ai ajuns la aceeiași sumă. Nu prea există un contra-contra-argument, însă ce trebuie menționat este cât de volatil este un sub. Să mergem în continuare pe premisa că aceștia sunt cei mai loiali oameni ai tăi și nu vor da unsub.

Ai ajuns la 100 de subs pe lună, poți ajunge la 200? La 500?

Depinde.

De câti oameni reușești să atragi, pe câți o să reușești să îi convertești, din a fi un simplu viewer la un contribuitor activ al streamului. Unii dintre cei mai carismatici oameni de pe Twitch care fac asta de ani de zile, de abia au reușit să strângă 150+ subs.

Răspuns final

Depinde.

Momentan în România o bună parte nu poate să spună că poate trăi din streaming. Pe viitor însă se pot întâmpla lucruri ce mută balanța în cealaltă parte.

Dacă începi cu gândul că peste 2 luni ai un venit de $500 o să ai o surpriză. Sigur există excepții, care printr-o conjunctură favorabilă reușesc, dar acest lucru nu trebuie luat drept regulă.

Trebuie să ai așteptări realiste vis-a-vis de această carieră, dacă vrei să trăiești din asta pe viitor. Apucă-te doar dacă poți să te susții financiar din alte surse. Când o să meargă bine treaba poți să devii full-time streamer.

Drumul este anevoios, o să dureze luni sau poate chiar ani până o să ajungi la acel statut. Trebuie să fii pregătit să accepți că nu o să ai rezultate din prima. Nu te descuraja, continuă, însă la un moment dat când nu se mai poate, vei fi nevoit să zici stop.

Foarte mulți oameni nu au reușit să atingă acel statut, de full-time streamer. Unii dintre ei au încercat ani buni, au investit totul în stream ca să fie treaba bună. Însă nu a fost să fie. Trebuie să ai fortitudinea mentală să o iei de la zero când se întâmplă asta.

1 Comment

 • Reply
  euthelup
  Jun 05, 2020 8:41 pm

  Foarte bun articolul si ma bucur ca am starnit o discutie pe tema asta.
  Stiu ca eu am privit lucrurile dintr-o perspectiva putin mai optimista dar daca la final concluzia este “Depinde” asta include si posibilitatea ca se poate(in anumite conditii).
  Publicul romanesc creste. Incep sa vad si alte reclame pe Twitch inafara de Amazon Prime si asta imi da speranta ca o sa avem din ce in ce mai multi streamari full-time.

Leave a Reply