Review

Review XTrfy K4 TKL Retro

Mulți suntem în căutarea perifericelor care să facă orele pe care le petrecem cu jocurile noastre preferate să treacă fără să avem vreun obstacol.

Lucrul acesta devine uneori greu de înfăptuit dacă mouse-ul sau tastatura noastră ajung la vârsta de pensionare. Când se aproprie această dată inevitabilă încep căutările pentru un înlocuitor la fel de bun sau poate mai bun. Așa am ajuns ca după o lungă sesiune de vizionat clipuri pe Youtube să îmi iau un XTrfy K4 Retro.

Cred că sunt foarte puțini oameni în România ce au auzit de compania XTrfy.

Pe scurt, este o mică companie din Suedia ce produce periferice de gaming. Evident prima dată aceste periferice au prins tracțiune în echipele suedeze de CSGO sau Dota 2. După a urmat adoptarea și din partea altor echipe din afara Suediei.

Nu vă gândiți acum că fac doar tastaturi, ci și mouși, mousepad, căști si stand pentru firul de mouse. 

Dar de ce un XTrfy K4 si nu altă tastatură?

Personal îmi place să experimentez și să încerc lucruri ce alte persoane nu vor sa le încerce pentru că nu au mai văzut la altcineva. Vă zic de pe acum experimentul a fost un succes. 

Xtrfy K4 este o tastatură mecanică cu switch-uri Kalih Red, switch-uri clone made in China după modelul Cherry MX Red. Insă faptul că sunt făcute în China nu înseamnă că sunt de proastă calitate.

Nu am avut niciun fel de disconfort la tastare sau în sesiunile de gaming. De apăsat nu pot sa zic că am depus cine știe ce efort, dar nici nu am avut situații în care am apăsat fără să vreau o alta tastă. 

Ca să vă faceți o idee in comparația pe care am făcut-o, m-am folosit de experiența pe care am avut-o atât cu Steelseries 6GV2, cât și cu Razer Blackwidow Chroma v2.

Prima vine la pachet cu Cherry MX Black, greu de apăsat, dar la fel de greu sa greșești vreo tastă. A doua vine cu Razer Green, switch-urile fabricate de Razer pentru tastaturile lor. Ultima mea tastatură a fost cea cu Razer Green. Vă spun că nu este mare diferență când vine vorba de forța de apăsare.

La capitolul sunet, datorită switch-urilor Kalih Red, tastatura nu este atât de zgomotoasă precum BlackWidow v2. Prin natura lor, switc-urile Kalih Red sunt soft liniare, iar cele Razer Green au acel sunet specific tastaturilor Razer – soft click aș zice.

Tastatura este solidă, nu pleacă de pe masă cu ușurință. Culoarea aleasă pentru versiunea Retro este plăcută, un pic non-conformistă și vrea sa aducă aminte celor nostalgici de tastaturile vechi unde tastele non alfa-numerice erau de o culoare diferita, un gri închis.

Model M keyboard - Wikipedia

Iluminarea de sub taste este foarte bine făcută. Poți să selectezi direct din taste ce sistem de lumini vrei să aibă tastatura, fără sa instalezi vreo aplicație dedicată.

Acesta este cel mai mare plus din punctul meu de vedere, faptul că nu trebuie să instalezi vreun soft ca tastatura să aibă toate cele bifate. Ai băgat cablul USB și ești gata de drum.

Diferitele stiluri și culoarea luminii pot fi selectate direct de pe tastatură. De asemenea mai poți selecta intensitatea și viteza cu care să se schimbe efectele pe care le-ai ales.

XTrfy K4 este o tastatură care face față oricărui tip de utilizare. Am folosit-o atât în regim de scris intens, cât și în regim de gaming. În ambele situații s-a comportat la nivelul așteptărilor. 

Un alt avantaj este faptul că este TKL (Ten KeyLess) adică nu are tastatura numerică din dreapta (NumPad). Pe lângă asta nu sunt prezente taste suplimentare folosite pentru macro-uri, astfel tastatura a putut să îmi ofere mai mult spațiu pe birou.

Am două nemulțumiri minore cu tastatura. Prima este faptul că nu vine cu niște taste în plus pentru gaming și a doua – finisajele pe unele taste lasă de dorit și prin finisaj mă refer la textul de pe fiecare tastă. Iluminarea per tastă nu prea ajută în acest caz.

Dacă vă face cu ochiul, tastatura XTrfy K4 poate fi achiziționată de pe Shop4PC.ro.

Merită cumpărată!

O tastatură bună, solidă. Nu ai nevoie de drivere, ai băgat firul USB și ești gata de gaming.

9
Iluminare:
10
Constructie:
10
Finisaje:
8
Sunet tastare:
8
Experienta utilizare:
9

Leave a Reply