Recomandari

Path of Exile – Obsesia lunii ianuarie

Câteodată găsesc un joc în care să investesc sute de ore. Asta se întâmplă rar, dar când se întâmplă.

Ce este Path of Exile?


Path of Exile este un joc gratis Action Role Playing Gaming, făcut de către cei de la Grinding Gear Games (GGG). Practic un Diablo cu mult mai multe de oferit.

Ce face Path of Exile diferit de Diablo?

Păi în primul rând asta.

Skill Tree Path of Exile

În al doilea rând este adăugat foarte mult conținut nou odată la 3 luni.

În al treilea rând endgameul este foarte lung.

În al patrulea rând e gratis.

Hai să le luăm pe rând.

Passive Skill Tree

Chestia aia imensă este skill tree-ul personajului tău. Poți să investești punctele de level-up în diverse abilități pasive ce vin să completeze abilitățile active date de nestematele pe care le ai pe armură și arme.

Este cu mult diferit față de Diablo la acest capitol.

Dacă în jocul celor de la Blizzard fiecare clasă avea un parcurs specific, aici un Witch poate să se ducă în orice direcție. Poți să faci atât builduri tradiționale Necromancer sau Elementalist, cât și unele mai puțin convenționale.

Diferența în Path of Exile într-o oarecare măsură este făcută de către ce clasă ai ales pentru Ascendancy. Chiar și așa, dacă vrei ca vrăjitoarea să se învârtă precum Juggernaut din Dota 2, poate să facă acest lucru.

Este eficient? Nu prea.

E o provocare să faci un astfel de build? 100% da.

Abilitățile active sunt susținute de abilități de suport.

În imaginea de mai jos puteți vedea per fiecare slot care este abilitatea activă. Prin abilitate activă se înțelege cea care poate fi activată prin apăsarea unei taste. Pe lângă ele punem nestemate de suport, care vin în sprijinul abilității active.

Mai sunt și abilități ce nu sunt legate de nicio nestemată de suport, asta pentru că nu este nevoie. De asemenea cu mov avem aure care îți oferă un buff permanent când sunt active.

Peste toate acestea ce punctele din skill tree vin să dea un boost cifrelor date de către armuri și arme.

Conținut extra la 3 luni


Ligile sau expansiunile reprezintă o formă de conținut ce este adaugată jocului odată la 3 luni. Unele dintre ele ajung să aibă un loc central în mod permanent în joc, altele doar completează minimal tabloul.

La momentul scrierii acestui articol liga curentă este Ritual din cadrul expansiunii Echos of The Atlas.

Scopul acestor ligi este unul extrem de simplu, diversificarea conținutului.

Eu spre exemplu nu m-am mai atins de Diablo 3 fix din acest motiv, lipsa conținutului nou. A fost o mega plăcere să joc când a fost adăugat necromancerul. Problema e că toate nebunia a ținut câteva zile, după nu m-am mai atins de joc.

În schimb în PoE revin mereu cu gândul că o să am ceva nou de făcut.

Fie farmez noile unice (legendare), fie încerc noile mecanici de joc pe care le-am ratat, fie încerc builduri noi pentru că cel mai probabil Grinding Gear Games au dat buff sau nerf la ceva.

La fiecare 3 luni am ce să fac în Path of Exile.

Câteva ore mai târziu …

Avem o imagine de ansamblu, dar ce face ca acest joc să manânce atât de mult timp?

Povestea poate fi făcută lejer dacă îți faci un build simplu. Un skill de Fireball cu ceva nestemate de suport, ceva abilități pasive din skill tree care se potrivesc și treci lejer prin joc.

Însă dacă vrei să ajungi la final, adică să bați boșii de endgame trebuie să treci de Atlasul lumii, care arată așa.

Lucrul acesta îți va lua foarte mult timp pentru că dificultatea jocului crește exponențial după ce ai terminat campania. Ca să ieși victorios în Path of Exile trebuie să îți îmbunătățești punctele tari și să îți minimizezi punctele slabe. Nu mai merg lucrurile făcute după ureche.

Dar aici ajung oamenii ce chiar au o plăcere pentru tipul acesta de joc. Cu cât petreci mai mult timp în joc cu atât vei înțelege mai multe despre cum funcționează. Vei descoperi inclusiv că mai toate mecanicile au o nuanță.

Dacă joci pentru prima dată, această nuanță devine evidentă de abia pe la nivelul 85-90, unde fiecare alegere trebuie gândită bine până la capăt ca să eficientizezi buildul, să simți că ai progresat și nu bați pasul pe loc.

Jocul banat al streamului

Așa am ajuns să fiu renegată de propiul chat de pe Twitch. Am început să joc foarte mult Path of Exile și pentru cei din comunitate nu este foarte atrăgător și îi înțeleg.

Nu sunt foarte mulți care gustă un joc complex în care trebuie să faci grind zi de zi un +5 sau +10, mai ales că e greu să relaționezi cu ce se întâmplă pe ecran.

”Oh ai primit un item care te ajută să dai cu 5% mai mult damage. WOW!” – cam aceasta ar fi reacția reală într-o coaja de nucă.

Mai toată lumea care a intrat pe stream mi-a spus “m-am jucat, dar mi s-a părut greu”.

E greu dacă vrei să faci performanță, ca toate lucrurile în viață de altfel. 🙂

Path of Exile poate să fie jucat în fiecare zi pe sistemul lejer. Mai încerci un alt build pe un alt personaj. Te bagi să farmezi în hărțile cu tier mic diverse iteme. Te uiți peste povestea jocului. Ai ce să faci.

Nu trebuie musai să ajungi în endgame că să te bucuri de tot ce are de oferit. Sunt foarte multe lucruri de făcut. Iar dacă te împotmolești poți să intri lejer pe Discord și să ne arunci o întrebare legată de joc. Sau dacă nu ai încredere în noi poți să înveți un build de aici.

Sincer mi-ar plăcea să avem și noi mai multă diversitate de jocuri pentru care există conținut în România.

Ca acest lucru să se întâmple trebuie să se îndeplinească mai multe condiții în același timp pe care o să le discut într-un articol viitor despre crearea de conținut, Twitch, Youtube și prejudecăți.

Până atunci ”Stay sane, Exile!”.

Leave a Reply