offtopic Recomandari

Offtopic – Întunericul pe care îl știi

Thriller, crimă, mister, tristețe, disperare, dezamăgire.

Toate aceste lucruri se regăsesc în ”Întunericul pe care îl știi”, carte scrisă de către Amy Engel.

Din câte am căutat este prima carte tradusă în limba română din portofoliul autoarei și publicată de către editura Nemira.

Subiectul cărții este unul clasic al literaturii de genul.

O crimă oribilă a șocat orașul Barren Springs. Personajul principal, Eve Taggert, vrea să plănuiască o cruciadă proprie și personală împortiva celui care a comis-o.

Există un singur scop, acela de a-l găsi pe făptaș și să-i plătească cu aceiași monedă.

Eve Taggert vine să reprezinte eroina care vrea să izvăbească împotriva societății care niciodată nu i-a oferit vreun ajutor sau susținere, împotriva condiției sale ca fiica unei cunoscute traficante de metamfetamină, împotriva tuturor prejudecătilor cu care s-a confruntat și împotriva tuturor abuzurilor pe care le-a trăit.

Lupta este cu atât mai grea cu cât eroina noastră duce singură stindardul cruciadei, ea nefiind ajutată de cineva. Toți oamenii pe care ea îi cunoaște nu vor să se implice, uni din comoditate, alții din frică, iar restul vor pur și simplu să asiste la bârfa de după.

Din punctul acesta de vedere romanul pare să aibă rețeta garantată pentru ceva grandios.

Totuși mie nu mi-a lăsat aceiași impresie precum ”Străinul” de Stephen King. Ce e drept comparăm un pic mere cu pere. ”Întunericul pe care îl știi” depășeste cu puțin pragul de 200 de pagini în care sunt îndesate foarte multe, pe când ”Străinul” are aproape 700 de pagini.

Aș fi vrut să știu poate un pic mai multe despre trecutul lui Eve. Relațiile pe care le-a avut sunt povestite pe repede înainte și nu ocupă foarte mult din carte.

Aș fi vrut să știu mai multe depre celelalte personaje. Unele dintre ele sunt atât de hipnotizante și intrigante încât nu înțeleg de ce autoarea nu a încercat să le exploateze mai mult.

Un prim exemplu este mama lui Eve, care este o femeie de tipul sfarmă tot și pune întrebări mai încolo. Al doilea exemplu este Jimmy Ray care m-a dus cu gândul la Negan din ”The Walking Dead”. Personaje atât de bune, irosite, însă autoarea probabil a vrut ca toată atenția cititorului să fie îndreptată catre Eve.

Putem concluzia că există și un substrat social. Cartea arată cititorului cât de grea poate să devină viața unei femei în societate și cât de puțin face sociatatea să o protejeze. Poate nu regăsim 100% genul acesta de întâmplări în viața de zi cu zi, dar cu siguranță putem să ne gândim la evenimente reale ce fac ca narativul să nu fie pe atât de pur ficțiune pe cât am crede.

Cadența a fost bună. Deși la un moment nu am putut digera cele întâmplate fără să las cartea un pic deoparte și să revin peste 10 minute.

Este ciudat pentru că până la mijloc mi se pare că a fost o perioadă de acomodare. Dintr-o dată e apăsat butonul de fast forward și încerci să faci față cu brio tuturor sentimentelor provocate de cele întâmplate.

Per total mi-a plăcut ”Întunericul pe care îl știi” chit că aș fi vrut să fie un pic mai lungă pentru a putea descoperi mai mult orașul Barren Springs și locuitorii acestuia. Nu știu ce are în plan Amy Engel, dar nu m-aș supăra dacă s-ar gândi la un spin-off.

Poate o carte viitoare care să atingă tangențial cele întâmplate astfel încăt să iasă la lumină anumite personaje care au fost lăsate cam prea mult într-un con de umbră.

Dacă v-a plăcut cele citite până acum puteți comanda cartea de pe siteul celor de la Nemira, Elefant sau Libris.

Leave a Reply