Recomandari

Femeile în gaming

Femeile in gaming

Pentru că este luna martie am zis că este momentul să apară și un articol despre femeile în gaming.

Mi-e foarte greu să scriu un astfel de articol fără să o dau în generalități prin urmare nu luați totul ca adevăr absolut, de exemplu ”toate femeile” sau ”toți bărbații” sunt într-un fel sau altul.

Femeile sunt sexul slab

De când știu de acest domeniu mai mereu femeile au fost considerate mai slabe ca skill din cauza faptului că sunt…femei. Înțeleg oarecum prejudecata. Spre deosebire de bărbați, femeile nu au câștigat la fel de multe campionate sau nu sunt atât de multe în rankurile superioare ale unui joc.

Eu știu două exemple notabile pe partea de eSports.

Scarlett, jucătoare cu multe realizări în Starcraft 2, cea mai notabilă în ultimii ani fiind câștigarea IEM 2018 și VKLion, jucătoare de Heartstone care a câștigat Blizzard Grandmasters Global Finals. Recunosc, sunt doar 2 exemple, în timp ce la bărbați am avea nevoie de un raft întreg dintr- bibliotecă. Totuși mi se pare că lucrurile sunt egale procentual la cât de multă lume se joacă din partea ambelor sexe.

Ca să fie clare lucrurile, vorbim de gaming non-casual. Nu că aș considera casual gaming ceva nașpa, dar aici vorbesc mai degrabă de jocuri în care ai nevoie de oarece dexteritate, mecanici de joc complexe, etc.

Femeile încă sunt minoritare în gamingul non-casual.

Mai mult decât atât încă le este greu să intre în lumea aceasta a bărbaților unde sunt desconsiderate din start și nu au parte de înțelegere. Ca să argumentez de ce femeile sunt minoritare vă las cu două întrebări. De câte ori ați întâlnit o echipă doar de fete în meciurile voastre, fie că vorbim de casual, fie de ranked? De câte ori ați întâlnit o echipă de băieți? Ce este drept, toxicitatea este adresată și bărbaților, doar că lor nu prea le pasă pentru că deja fac parte din grup și cumva pornesc de pe picior de egalitate, au siguranța de apartenență la grup.

Sunt unii bărbați care merg mai departe de a fi toxici în joc și trec la următorul nivel, de a le face avansuri sexuale nedorite la a fi agresivi cu femeile gamer din viața lor la chiar a ucide persoana pe care li s-a pus pata.

Nu spun acum că ultimul este un comportament ce s-ar regăsi des în comunitate, chiar aș spune că este pentru prima dată când aud de așa ceva. Primele două din păcate se regăsesc foarte des în comunicarea din cadrul și în afara jocului.

De ce se joacă fetele cu o echipă de prieteni și niciodată singure?

Eu de obicei le zic fetelor să le dea mute și să își vadă mai departe de joc, dar când asta ți se întâmplă zi de zi trebuie să ai o piele de crocodil să nu fii afectată. Mai mult decât atât trebuie să ai o inteligență emoțională dezvoltată astfel încât să nu te demoralizezi și să te gândești dacă ar mai trebui să te joci jocul care îți place.

Nu sunt vreo feministă extremistă care se bate cu pumnul în piept și urlă din toți plămânii ”bărbații sunt niște porci”, doar că atitudinea anumitor bărbați trebuie să se schimbe și să nu mai fie niște oi care se dau bine pe lângă lupi.

Unii bărbații sunt nașpa…însă nu sunt singurii.

Femeile vor să fie sexul slab

Pare că i-am răstignit pe bărbați ca fiind singurii vinovați pentru situația femeilor din gaming. Adevărul este că și femeile însele au o parte din vină pentru că…surprinzător vor să fie sexul slab.

Problema este că nu prea avem ce să le facem, nu ai cum să îndemni pe cineva să schimbe macazul.

Bun, dar la ce mă refer?

Pe scurt mă refer la acele fete ce preferă să intre în rolul de ”gameritză”. Ele doar se joacă dar nu depun nici cel mai mic efort de a deveni mai bune. Cum sunt ele este suficient. Nimic condamnabil, dar dacă sunt la un rank la care nu ar trebui să fie, se dau cu fundul de pământ când le este atrasă atenția că sunt ”boostate”/”cărate”. Joacă puțin rolul de victimă că nu sunt apreciate la adevărata lor valoare.

Dacă este să o luăm pe firul de cauzalitate astfel de femei nu o să fie în stare să se autoevalueze pentru că ele nu pot să înțeleagă jocul mai departe de mecanica de bază (WASD + click stânga, QWERTY, etc). Pentru ele acolo se oprește totul, nu vor să lucreze la poziționarea țintei, la aim, la înțelegerea eroului sau rolului pe care îl joacă.

Mi-am pus de multe ori întrebarea ”De ce?!”. De ce nu vrei să faci pasul următor?

Un răspuns ar fi că nu merită să facă asta. De ce să investești ore bune în ceva ce nu o să îți aducă nimic în schimb? O să îți aducă ceva în schimb, nu vei fi mai fi catalogată ca fiind cărată pentru că încerci să devii o versiune mai bună a ta.

Un alt răspuns este că pur și simplu le place rolul acesta de gameritză, primește atenție chiar dacă joacă prost. Când face un play bun e următoarea KennyS. Cui nu îi place atenția?!

Vorbind de atenție…

Hai mă Cristina, ce este atât de rău în asta?!

Nimic, doar că nu ajută deloc.

Din cauza unora se va perpetua în continuare ideea că femeile nu au ce căuta în gaming, că sunt acolo doar pentru atenție. Nu zic că e doar din cauza lor. Sunt ferm convinsă că dacă toate fetele ar juca serios la rankul lor, tot ar exista prejudecata că femeile nu sunt bune la jocuri. Singura diferență este că s-ar trece mai ușor peste ea pentru că nu mai ai cum să justifici argumentul de ”boostată”.

Trecut-au anii

Tind să cred că în ultimii ani au început să fie mai multe fete care se joacă. Ca unele femei să fie integrate sau să facă joaca mai prietenoasă și non-toxică au fost făcute anumite chestii speciale pentru a le păstra în joc, de exemplu turnee exclusive, grupuri restrânse, etc.

Cu turneele exclusive de fete nu am fost niciodată de acord pentru că mi se pare că lucrurile se duc într-o chestie de privilegiu că te-ai născut cu vagin. Pe lângă asta, este mai degrabă o unealtă de marketing decât orice altceva și cu un singur lucru aș vrea să plece femeile de aici.

Nu vă lăsați folosite pe post de cifre într-un tabel de marketing.

Femeile in gaming
VKLion cu trofeul de Hearthstone

În schimb sunt de acord cu grupurile restrânse de fete care vin ca un ajutor moral, să sprijine pe cineva în momentul în care lucrurile devin prea mult. Momentan trebuie să facem acest domeniu unul primitor, în care dacă o fată vrea să se apuce de un joc să o poată face într-un loc în care să nu fie atât de multă toxicitate.

Nu toată fetele au o personalitate puternică în gaming, dar o pot căpăta cu timpul dacă văd că au suportul celor din jur.

Totuși nu trebuie ajuns în cealaltă extremă unde scuipăm bărbații între ochi și îi facem porci. Este adevărat că ei au stabilit regulile, dar cu timpul regulile acestea se pot schimba dacă avem răbdare. O parte dintre ei vor trece pe cealaltă parte de baricadă, o parte vor fi convinși mai greu, dar peste 10 ani acel procent de 50% care tot apare în comunicatele de marketing va fi despre gamingul non-casual.

O povestioară de sfârșit

Să vă povestesc despre cum am ajuns eu să fiu tryhard! Adică să dau tot ce e mai bun din mine, trup și suflet pentru joc.

Când eram mai mică (2001-2003) stăteam foarte mult pe forumurile revistei LEVEL si pe vremea aia era o raritate să vezi o fată pe Internet darămite una care se și joacă. Pe atunci eram foarte prostuță și naivă, prin urmare tratamentul pe care îl primeam era unul adecvat vârstei.

Unul dintre băieții de acolo a fost un pic mai dârz în exprimare și mi-a spus la un moment dat următoarele.

”Este femeie, prin urmare inerent inferioara”. Fiind o fire ce merge pe principiul ”las’că îți arăt eu” acele cuvinte m-au impulsionat, nu doar să mă joc în continuare, ci să dau totul din mine ca să dovedesc că nu sunt inferioară.

Nu am vrut să fiu sexul slab. Nu am vrut să dau nimănui satisfacție că femeile sunt sexul slab. În momentul acela am zis că pe umerii mei vreau să stea responsabilitatea de a schimba percepția bărbaților despre femeile din gaming.

De atunci fiecare joc pe care am pus mâna, fie că vorbim de Dark Souls, Path of Exile sau Pillars of Eternity, fie că vorbim de CS, Dota 2 sau Battlefield, am dat 100% doar să arăt că fetele se pot juca la fel de bine precum băieții.

Cât de mult am reușit nu știu, dar niciodată nu am avut sentimentul că nu se poate.

Se poate, trebuie doar să vrei.